Gå till huvudinnehållet

Lekplatsbesiktning i bostadsrättsföreningar

En lekplats på innergården är ett trevlig inslag, inte minst för föreningens barnfamiljer. Det innebär dock ett ansvar för bostadsrättsföreningen, där styrelsen ansvarar för säkerheten och att lekplatsen besiktas regelbundet.

Vem ansvarar för lekplatsen i en brf?

Det är styrelsens ansvar att se till att lekplatsen är säker. Brister i skötsel och underhåll kan ge allvarliga konsekvenser med juridiska följder om olyckan är framme.

Hur ofta behöver en lekplats besiktas?

En lekplatsbesiktning rekommenderas att man gör minst en gång per år och då av en kvalificerad besiktningsperson. Om lekplatsen i din förening har redskap som utsätts för stora påfrestningar eller skadegörelse, kan dagliga, visuella kontroller behövas. Dessa kan ni i brf:en däremot göra själva. Som förening är det viktigt att dokumentera besiktningarna, så att det vid behov går att gå tillbaka och kika i dem.

Behöver din brf en lekplatsbesiktning?

Hör av dig till oss på SBC, vi hjälper gärna till både med besiktningen och eventuella åtgärder av brister.

Vilka säkerhetsrisker finns på lekplatser?

Utstickande delar och glipor vid rutschkanan

Det är lätt hänt att barnens kläder fastnar i utstickande delar eller små glipor mellan plattformen och rutschkanans början. Ett för stort avstånd mellan marken och rutschkanans ände kan utgöra en risk för fallskada.

Hårt och utslitet underlag

Stötdämpande underlag i form av exempelvis gummimattor, bark eller sand är viktigt på en lekplats. Om en gummimatta används för länge kan den dock förlora sin stötdämpande förmåga, något som kan vara svårt att upptäcka i tid.

Ruttnande träbom i gungställningen

En gungställning i trä som börjat ruttna i stockarna behöver bytas ut snabbt för att förhindra fara. I själva gungkedjorna får det inte finnas några stora glipor som barn kan fastna i.

Höga klätterställningar utan skyddsräcken

För äldre klätterställningar är det inte säkert att fallhöjd och skyddsräcken uppfyller dagens krav. Även öppningar i redskapet där man kan ta sig igenom med kroppen men inte huvudet utgör en risk för att barn blir hängandes.

För litet avstånd mellan redskapen

En säker lekplats behöver ha avstånd mellan redskapen. Om olyckan väl är framme och ett barn faller från ett av redskapen, ska barnet då inte landa på ett annat redskap och på så sätt skadar sig.

Kontakta oss för hjälp med lekplatsbesiktning

Vad vill din förening ha hjälp med?

Fler tjänster inom vår tekniska förvaltning