Gå till huvudinnehållet

Så kan din brf hantera en orolig marknad – 5 tips

Stigande räntor och ökade driftskostnader påverkar bostadsrättsföreningar över hela landet. Vi tipsar om hur styrelsen kan tänka och agera på en orolig marknad.

Med stigande räntor och ökade driftskostnader behöver många bostadsrättsföreningar höja sina avgifter för att säkra den framtida ekonomin. De senaste åren har nämligen avgifterna i många föreningar varit relativt stilla, och färre har marginaler i avgifterna än tidigare.

Fem tips vid ökade ränte- och driftskostnader

Här är fem saker du som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening kan göra och tänka på i styrelsearbetet framåt.

Förhandla om räntorna

Se till att förhandla räntan med föreningens bank, och jämför med konkurrenterna. Med SBC Låneupphandling kan din brf lämna över upphandlingen av lån till oss – vi förhandlar ner era räntor och hjälper er att sänka lånekostnaderna. Som en stor aktör på marknaden har vi stark förhandlingskraft gentemot bankerna och kan se till att din brf får ett riktigt bra ränteerbjudande. Så funkar SBC Låneupphandling

Ha en uppdaterad underhållsplan

Genom en underhållsplan får din förening koll på vad som behöver renoveras och fixas på 50 års sikt. Det gör att ni kan planera kostnaderna och få en jämnare avgiftsutveckling. Att komplettera underhållsplanen med en flersårsbudget ger din förening en större trygghet att planera ekonomin och en bättre handlingsplan för verksamheten. Beställ en underhållsplan.

Kommunicera med medlemmarna

Hur påverkas föreningen av högre räntor och hur ska ni hantera de ökade kostnaderna? Att kommunicera med medlemmarna och att sätta en genomarbetad ekonomisk plan är A och O för att inte skapa onödig oro i föreningen.

Tänk långsiktigt – behöver ni höja avgiften?

Avgifterna i en förening ska täcka drift och kapital, men även slitage, så att medlemmarna betalar vad det faktiskt kostar att bo där. Genom att baka in slitagekostnader och ökade driftskostnader i avgiften skapar man en bra grund att stå på, även när kostnaderna för renoveringar och underhåll ökar.

Amortera och spara för framtiden

Tänk på att amortera på föreningens lån, gärna minst två procent. Det gör att ni enklare har utrymme för att ta nya lån nästa gång det är dags för större renoveringar i fastigheten. Utöver amortering är det klokt att ha en buffert för framtida underhåll.

Du kanske också är intresserad av