Fråga oss
Vad är skillnaden mellan äkta och oäkta förening?
Start / Kunskapscentrum / Kunskapsbibliotek / Äkta eller oäkta förening

Äkta eller oäkta bostadsrättsförening

Det är en hel del att tänka på när man köper en bostadsrätt. Vad många ofta missar är att kontrollera om bostadsrättsföreningen är äkta eller oäkta, något som kan innebära stora skillnader för dig som bostadsrättsägare. Här ger vi råd om vad du bör tänka på inför en bostadsaffär.


Inför ett bostadsköp är det mycket som ska kollas upp. Bankens lånevillkor och räntor, föreningens ekonomi och fastighetens skick är alla saker som hamnar högt på listan. Men  många glömmer att undersöka om bostadsrättsföreningen är äkta eller inte, och många vet inte vad skillnaden är. 

Hur vet jag om det är en äkta eller oäkta förening?

Det är naturligt att inte ha tid att kolla upp precis allt inför bostadsköpet. Oftast går det rätt snabbt när budgivningen väl drar igång och det är lätt att missa saker man inte riktigt har kunskap om eller glömmer bort i all hast. Det är dock viktigt att ta reda på om föreningen är oäkta eller inte för att därefter ta ställning till de ekonomiska skillnaderna som kan komma att uppstå. Båda alternativen har nämligen för- och nackdelar.

För att en bostadsrättsförening ska gå under benämningen som äkta, även kallat privatbostadsföretag, bör det huvudsakliga syftet för bostadsrättsföreningen vara att förse bostäder åt medlemmarna. Något förenklat krävs det att minst 60 procent av fastighetens yta är till för och brukas av de boende. De bostadsrättsföreningar som inte uppnår dessa kriterier definieras istället som ett oäkta bostadsföretag. Det kan alltså vara föreningar som använder majoriteten av fastigheten till hyreslokaler, exempelvis hyreslägenheter, kontor eller butiker. Något som i sin tur kan innebära lägre månadsavgift för de boende.

Fördelar och nackdelar med äkta kontra oäkta föreningar

Skillnaderna mellan äkta och oäkta bostadsrättsföreningar kan te sig på olika sätt och, beroende på vem som köper, innebära såväl för- som nackdelar. Medan en äkta förening möjliggör uppskov av vinst för dig som säljer och köper nytt kan en oäkta förening många gånger ha en lägre månadsavgift då större delen av föreningens intäkter kommer från hyresgäster.  

När du säljer i en äkta bostadsrättsförening

Skillnaden visar sig när det är dags att sälja bostaden. Du betalar en lägre vinstskatt (22 procent) när du säljer i en äkta förening. Samtidigt har du rätt att få uppskov på vinsten om du köper en ny bostadsrätt i en äkta förening. Du har även avdragsrätt för låneräntor. 

När du säljer i en oäkta bostadsrättsförening 

När du säljer din bostadsrätt i en oäkta förening skattar du 25 procent av vinsten och förlorar rätten till eventuellt uppskov. Du kan även årligen komma att beskattas med en bostadsförmån om det är så att årsavgiften anses understiga bruksvärdet.  Precis som hos en äkta förening har du avdragsrätt för låneräntor. 

Med kunskap är det lättare att fatta bra beslut

Det är viktiga beslut. Vi rekommenderar dock alltid att låta föreningens ekonomi, historik och framtidsutsikter att utgöra de viktigaste faktorerna när du tar beslutet. Vi på SBC hjälper dagligen till i arbetet för såväl äkta som oäkta föreningar och vet av erfarenhet att det finns bra och dåliga exempel på båda sidor.

Läs mer om våra tjänster