Gå till huvudinnehållet

Det här gäller vid energideklaration

Alla bostadsrättsföreningar ska enligt lag ha en giltig energideklaration registrerad hos Bolagsverket. Om din brf saknar en energideklaration, kan du enkelt beräkna pris och beställa en via oss på SBC.

Krav på energideklaration enligt lag

Enligt lagen måste alla flerbostadshus och småhus som tillhör en bostadsrättsförening ha en giltig energideklaration. Syftet med ett krav om energideklaration är att bidra till en effektiv energianvändning och bra inomhusmiljö.

När måste en energideklaration göras?

En energideklaration är giltig i 10 år från det datum den utfärdades och behöver därefter förnyas och uppdateras. Alla flerbostadshus och småhus som ingår i en bostadsrättsförening ska enligt lag vara energideklarerade. Om du är osäker på om din bostadsrättsförening har en giltig energideklaration, kan du söka i Boverkets energideklarationsregister.

Boverket är tillsynsmyndighet för energideklarationer

Boverket är tillsynsmyndighet för bland annat energideklarationer och kan ge din förening ett föreläggande vid vite, enkelt uttryckt böter om din bostadsrättsförening inte har en giltig energideklaration. På Boverkets hemsida kan du som fastighetsägare begära en kopia av din förenings energideklaration inklusive en sammanfattning att sätta upp i entrén.

Vilka byggnader behöver en energideklaration?

Alla bostadsrättsföreningar behöver göra en energideklaration. Det här gäller vid energideklaration:

  • Alla byggnader med en yta på över 250 kvadratmeter som ofta besöks av allmänheten måste ha en energideklaration.
  • Byggnader som upplåts med nyttjanderätt, såsom hyresrätter, bostadsrätter, arrenden och fastighetslån, måste också ha en giltig energideklaration.
  • Nyuppförda byggnader eller byggnader som ska säljas måste också ha en energideklaration.

Saknar din brf en giltig energideklaration? 

Vi hjälper till med energideklarationen. Beräkna priset och beställa en energideklaration här på sbc.se.