Gå till huvudinnehållet

Pantbrev och pantsättning av bostadsrätt

Pantbrev och pantsättning är vanliga begrepp på den svenska bostadsmarknaden när det handlar om att köpa eller belåna en fastighet. För bostadsrätter fungerar pantsättning lite annorlunda än för exempelvis villor, här reder vi ut begreppen.

Vad är ett pantbrev?

Pantbrevet är i grunden ett bevis. Det är ett dokument som bevisar att en skuld är säkerställd med en fastighet som pant. Det är alltså en form av säkerhet för långivaren att de kommer få tillbaka sina pengar om låntagaren inte kan betala tillbaka sitt lån. Pantbrevet har ett bestämt belopp och det beloppet representerar den maximala skulden som kan säkerställas med just det pantbrevet. Som ny ägare av en fastighet behöver du ansöka om ytterligare pantbrev för lånebelopp som överstiger befintliga.

Pantbrev finns inte för bostadsrätter

När du köper en bostadsrätt används inget pantbrev. Att du inte kan ha pantbrev för din bostadsrätt beror på att den inte räknas som fast egendom, det du äger är själva rätten att bo där. När du tar lån för att köpa en bostadsrätt pantsätter du den i stället, och det är då rätten till bostaden du använder som pant hos banken.

Pantsättning av bostadsrätt

När du tar lån på din bostadsrätt skriver du under ett avtal om pantsättning, vilket i praktiken betyder att du använder din bostadsrätt som säkerhet för ett lån. Om du inte kan betala tillbaka lånet, har långivaren rätt att sälja bostadsrätten för att få tillbaka sina pengar, precis som med ett traditionellt pantbrev på en fastighet.
Pantsättningen är knutet till ett specifikt lån och bank, till skillnad från pantbrev som är knutet till fastigheten. Pantsättningar kan alltså inte övertas från tidigare ägare av bostadsrätten.

Pantsättningar noteras i lägenhetsförteckningen

Det är styrelsen i din bostadsrättsförening som ansvarar för att notera pantsättningarna i lägenhetsförteckningen, oftast ger de uppdraget till föreningens ekonomiska förvaltare. Det är ett lagkrav att brf:er alltid har ett uppdaterat lägenhetsregister.

Vad är pantsättningsavgift?

Pantförskrivningsavgiften är en administrativ avgift för arbetet kring registrering av den nya panten på din bostadsrätt. Att en avgift för pantsättning får tas ut styrs av de stadgar som finns i din bostadsrättsförening. Det är en engångsavgift som tas ut för varje nytt lån som tas på bostadsrätten och debiteras den som äger bostadsrätten när pantnoteringen registreras.