Gå till huvudinnehållet

Köpa lägenhet? 3 saker att titta efter i brf:ens årsredovisning

Ska du slå till och köpa en bostadsrätt – kanske ett av livets viktigaste inköp? Kolla upp dessa tre saker i bostadsrättsföreningens årsredovisning innan du skriver på kontraktet.

Har bostadsrättsföreningen en underhållsplan?
Underhållsplanen är ett viktigt verktyg för att brf:en ska kunna förutse och planera framtida underhåll – utan att det påverkar avgiften. Undersök också om det finns en plan för sparande och finansiering för planerat och oväntat underhåll.

Är det en äkta eller oäkta brf?
När du säljer en bostadsrätt i en oäkta bostadsrättsförening tillkommer skatt på reavinsten. Du har heller inte möjlighet till uppskov. När du säljer en lägenhet i en äkta brf kan du via uppskov skjuta upp skatten om vinstbeloppet används för att köpa en ny bostad.

Vad är månadsavgiften för bostadsrätten?
En hög avgift behöver inte betyda att bostadsrättsföreningen har dålig ekonomi. Det kan exempelvis bero på sparande till buffert för framtida underhåll. Kolla även om avgiften har höjts under flera perioder eller om det varit höga höjningar under ett fåtal tillfällen. Det kan ge en fingervisning om hur stabil en bostadsrättsförening är.