Gå till huvudinnehållet

Får man grilla på balkongen?

Är det okej att grilla på balkongen om man bor i bostadsrätt? Det korta svaret är att du måste fråga din bostadsrättsförening.

Din brf kan ha regler om att grilla på balkongen

Det finns ingen lagstiftning som förbjuder dig att grilla på balkongen. Däremot kan din bostadsrättsförening ha egna regler på grund av brandrisken, antingen ett förbud eller bestämmelser om vilken typ av grill som får användas på balkongen. 

Om bostadsrättsföreningen inte har fattat några beslut i frågan, får du grilla på balkongen.

Använda elgrill på balkongen

När det gäller brandsäkerhet är det en stor skillnad mellan olika sorters grillar. En del bostadsrättsföreningar tillåter därför elgrillar på balkongen. Fråga styrelsen i din brf för att få reda på vad som gäller där du bor.

Får jag grilla om jag bor högst upp i huset?

Matos och rök från grillen kan störa mindre om den som grillar bor högst upp i huset. Om det finns några särskilda regler gäller för dig som bor på översta våningen, får du höra med din bostadsrättsförening om.

5 tips när du grillar på balkongen

Om du får grilla på balkongen, finns det några saker som är bra att tänka på.

Prata med grannarna innan du grillar
Riskerar rök eller matos att tränga in i grannens lägenhet? Då är en bra tumregel att fråga grannen om det är okej att tända grillen eller att informera dem så att de har möjlighet att stänga eventuella öppna fönster. Att prata med sina grannar i förväg är bästa sättet att undvika osämja och irritation.

Var noggrann med ventilationen
Har du en inglasad balkong? Då är det extra noga att se över ventilationen. Om en inglasad balkong inte vädras, kan en grill nämligen orsaka kolmonoxidförgiftning.

Undvik tändvätska
Tändvätska är ett effektivt hjälpmedel, men det är farligt både för hälsan och miljön. Undvik att använda tändvätska, och välj i stället en elektrisk grilltändare eller tändklossar i trä.

Lämna inte grillen
När du väl fått igång grillen är det viktigt att hålla den under uppsikt. Om något händer är det helt avgörande att någon är på plats och kan släcka. En grillhandske och vatten är också bra att ha i närheten.

Se till att släcka noggrant
När du grillat klart gäller det att inte slarva med släckningen. Om du har grillat med kol, släck ordentligt och släng aldrig aska eller kolrester förrän de har svalnat helt.