Gå till huvudinnehållet

Hur varmt får det vara i lägenheten?

Varma sommardagar i all ära, men inomhus ska temperaturen vara på en behaglig nivå. Här är 5 tips på vad du kan göra om det är för varmt i din lägenhet.

Många bostadshus är inte anpassade för de höga temperaturer som uppmäts i dag och vid värmebölja kan det vara svårt att hålla inomhustemperaturen på rekommenderade nivåer.

Det finns en del saker du kan göra för att sänka temperaturen i din lägenhet. Om dessa inte hjälper är det bra att kontakta styrelsen i din bostadsrättsförening.

5 tips om din lägenhet är för varm

  1. Håll fönster och dörrar stängda på dagtid när det är som varmast.
  2. Vädra på kvällar och nätter, när det är svalare utomhus än inomhus.
  3. Dra ner persienner och markiser. Även gardiner fungerar bra som solavskärmare.
  4. Använd fläkt eller portabel AC-aggregat, energiklassad för så effektiv energikonsumtion som möjligt. Om du däremot vill installera en fast AC-anläggning måste det godkännas av föreningen.
  5. Rensa ventilationsventilerna från smuts och damm.

Rekommenderad inomhustemperatur i lägenhet

Under sommaren ska temperaturen inomhus enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte överstiga 26 grader. Vid tillfällig värmebölja eller extremväder får det dock lov att vara upp till 28 grader.

Vilket ansvar har min brf när lägenheten är för varm?

Det är bostadsrättsföreningens ansvar att se till att den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK) görs professionellt och enligt gällande lagkrav. Om höga inomhustemperaturer är ett återkommande problem i din bostadsrättsförening, bör styrelsen se över långsiktiga åtgärder.