Fråga oss
Räntor som stiger och ökade driftskostnader – 5 tips till bostadsrättsföreningar
Start / Kunskapscentrum / Kunskapsbibliotek / Räntor som stiger och ökade driftskostnader – 5 tips till bostadsrättsföreningar

Räntor som stiger och ökade driftskostnader – 5 tips till bostadsrättsföreningar

Stigande räntor och ökade driftskostnader påverkar bostadsrättsföreningar över hela landet. Vi tipsar om hur styrelsen kan tänka och agera på en orolig marknad.


Ränte- och avgiftshöjningar är det som oroar bostadsrättsägare mest, visar Sveriges Bostadsrättsrapport 2022. Nu stiger räntorna, och det i kombination med ökade driftskostnader gör att många föreningar behöver höja sina månadsuppgifter för att säkra den framtida ekonomin. De senaste åren har nämligen avgifterna i många föreningar varit relativt stilla, och färre har marginaler i avgifterna än tidigare.

Här är fem saker du som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening kan göra och tänka på i arbetet framåt.

5 tips till dig i brf-styrelsen

Förhandla om räntorna

Se till att förhandla räntan med föreningens bank, och jämför med konkurrenterna. Det lönar sig ofta. Via vår samarbetspartner Finopti kan din förening få hjälp med låneupphandlingen. Med hjälp av Finoptis expertis och volym förhandlar de sig oftast till lägre räntor än vad en enskild brf kan göra. Ta hjälp av Finopti.

Ha en uppdaterad underhållsplan

Genom en underhållsplan får din förening koll på vad som behöver renoveras och fixas på 50 års sikt. Det gör att ni kan planera kostnaderna och få en jämnare avgiftsutveckling. Att komplettera underhållsplanen med en flersårsbudget ger din förening en större trygghet att planera ekonomin och en bättre handlingsplan för verksamheten. Läs mer om underhållsplan för brf:er.

Kommunicera med medlemmarna

Hur påverkas föreningen av högre räntor och hur ska ni hantera de ökade kostnaderna? Att kommunicera med medlemmarna och att sätta en genomarbetad ekonomisk plan är A och O för att inte skapa onödig oro i föreningen.

Tänk långsiktigt – behöver ni höja avgiften?

Avgifterna i en förening ska täcka drift och kapital, men även slitage, så att medlemmarna betalar vad det faktiskt kostar att bo där. Genom att baka in slitagekostnader och ökade driftskostnader i avgiften skapar man en bra grund att stå på, även när kostnaderna för renoveringar och underhåll ökar.

Amortera och spara för framtiden

Tänk på att amortera på föreningens lån, gärna minst två procent. Det gör att ni enklare har utrymme för att ta nya lån nästa gång det är dags för större renoveringar i fastigheten. Utöver amortering är det klokt att ha en buffert för framtida underhåll.

Rätt månadsavgift i föreningen

Medlemmar i en bostadsrättsförening betalar en avgift som ska täcka föreningens kostnader. Styrelsen har i ...

Så kan du sänka elkostnaderna

Höga elpriser gör det extra lönsamt att minska elförbrukningen i bostadsrättshus för att slippa skenande ...