Fråga oss
Köpa lägenhet? 3 saker att titta efter i årsredovisningen
Start / Kunskapscentrum / Kunskapsbibliotek / Köpa lägenhet? 3 saker att titta efter i årsredovisningen

Köpa lägenhet? 3 saker att titta efter i årsredovisningen

Dags att slå till på ett av ditt livs kanske viktigaste köp? Då kan det vara bra att ha koll på det här i föreningens årsredovisning.


Tre viktiga frågor som ger dig koll på årsredovisningen 

1. Finns det en underhållsplan?

En underhållsplan är ett viktigt verktyg för att föreningen ska kunna förutse och planera för kommande underhåll utan att det påverkar avgiften. Undersök gärna också om föreningen har en plan för sparandet och finansieringen för såväl planerat som oväntat underhåll.

Läs mer om underhållsplan för bostadsrättsföreningar 

2. Är bostadsrättsföreningen äkta eller oäkta?

Om föreningen är äkta eller oäkta är viktigt att veta då det kan tillkomma vinstskatt vid försäljning. Om du ska sälja en bostadsrätt i en oäkta förening tillkommer skatt på reavinsten, och det finns inte möjlighet till uppskov. Vid försäljning i en äkta förening finns det möjlighet att via uppskov skjuta upp skatten om hela vinstbeloppet läggs in i en ny bostadsrätt.

Läs mer om skillnaden mellan äkta och oäkta föreningar

3. Vad är månadsavgiften?

En hög avgift behöver inte nödvändigtvis betyda att föreningen har dålig ekonomi. Det kan handla om att föreningen sparar till en buffert för exempelvis underhåll. Kolla även på om avgiften höjts under flera perioder eller om det under ett fåtal tillfällen varit höga höjningar. Det kan ge en fingervisning på hur stabil föreningen är.

Läs mer om avgifter för bostadsrätter

Fler tips inför lägenhetsköpet

Guide till föreningens årsredovisning.

12 saker att tänka på när du köper en bostadsrätt