Gå till huvudinnehållet

Styrelseutbildningen gjorde skillnad!

När den första styrelsen i Brf Wellingeby bildades gick alla ledamöter SBCs utbildning i styrelsearbete. ”Det gav oss en grund för att sköta föreningen på ett bra sätt”, säger Carl, ekonomiansvarig.

Efter flera års väntan kunde medlemmarna i Brf Wellingeby förra våren äntligen flytta in i de nybyggda husen i västra Stockholm. Många av de som skulle bilda den första styrelsen hade ingen tidigare erfarenhet av styrelsearbete. Tillsammans kom de överens om att gå Sveriges BostadsrättsCentrums och StyrelseAkademiens utbildning i styrelsearbete.

– Vi ville gå en utbildning för att få koll på vad som ingår i uppdraget och hur man kan lägga upp arbetet. Det var byggherren som rekommenderade just SBC och StyrelseAkademiens utbildning.

Det säger Carl som är en av de nya styrelseledamöterna. I utbildningen fick han och de andra följa den fiktiva styrelsen i Brf Drömkåken. De fick lära sig om juridik, ekonomi och ansvarsfördelning, och hur man lägger upp arbetet både under styrelseåret och mer långsiktigt.

– Jag lärde mig mycket. Styrelsens ansvar, hur arbetet ska skötas, vilka rättigheter styrelse och medlemmar har i brf:en, riktlinjer och sådant runt stadgar och årsstämma. Det var en bra kurs.

Blev ekonomiansvarig

Det mesta i kursen var nytt för Carl. Han upplevde den som omfattande, men att materialet ändå var lätt att ta till sig.

– Filmerna som visade diskussioner i en fiktiv styrelse var pedagogiska och lättsamma.

Till vardags arbetar han som konsult på ett it-företag, nu har Carl tagit sig an rollen som föreningens första ekonomiansvariga.

– Mycket inom ekonomidelen är omfattat av lagkrav. Den aspekten lärde jag mig mycket kring, vilket känns tryggt.

Den webbaserade utbildningen består av sju avsnitt på cirka 10 minuter vardera och avslutas med ett kunskapstest på 30 minuter.

– I och med testet får man en bra check och kan gräva vidare i frågorna man känner sig lite osäker på. Jag har efteråt gått tillbaka och fräschat upp vissa saker och också gått vidare och kollat andra källor, säger Carl.

SBCs utbildning i styrelsearbete

Styrelsen tar långsiktiga beslut om ekonomi och fastighetsskötsel men ansvarar också för det löpande arbetet. I takt med att värdet på bostadsrätter har ökat, har antalet föreningar som söker expertis inom styrelsefrågor blivit allt fler. Med certifieringen vill vi på SBC höja kunskapsnivån och hjälpa styrelser på traven så att fokus läggs på rätt saker.

Den webbaserade utbildningen är framtagen i samarbete med StyrelseAkademien. Den består sju avsnitt på cirka 10 minuter vardera och avslutas med ett kunskapstest på 30 minuter. Både privatpersoner och föreningar kan gå utbildningen.

Fler aktuella utbildningar och webbinarier