Fråga oss
Start / Bostadsrättsrapporten

Bostadsrättsrapporten – för dig som vill veta mer om livet i bostadsrätt

För femte året i rad lanserar vi nu Sveriges Bostadsrättsrapport. Rapporten ger en unik inblick i vad svenska bostadsrättshavare tycker och tänker kring allt som har med bostadsrättsföreningen att göra.

Vi har lämnat ett år bakom oss som på många sätt varit speciellt. Under året som gått har pandemin fortsatt påverka bostadsrättsföreningarnas arbete på olika sätt, inte minst när det kommer till ekonomin och den digitala utvecklingen. Nytt för årets rapport är att vi tittat närmare på bostadsrättshavares tankar och fundering kring miljö och hållbarhet, vilket det visade sig finnas ett stort engagemang kring.

Vi hoppas att Sveriges Bostadsrättsrapport 2022 kommer skänka en hel del spännande läsning och insikter och precis som tidigare år hoppas vi att den kan vara till hjälp i styrelsearbetet runt om i landet.

Här är landets bostadsrättsägare

Sveriges Bostadsrättsrapport grundar sig på en statistiskt säkerställd undersökning baserad på svar från 1 007 svenska bostadsrättshavare över hela landet. Av dessa är 48 procent kvinnor och 52 procent män.

Närmare 49 procent av bostadsrättsägarna är mellan 18-40 år. Under 2021 var motsvarande siffra 40 procent. Majoriteten bor i en storstad som har mer än 150 000 invånare. Flest bor i Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län.

Av de svarande sitter närmare en fjärdedel med i styrelsen i sin bostadsrättsförening. Likt tidigare års rapport är det fler antal män än kvinnor som uppger att de sitter i styrelsen.

Ekonomi

Få känner oro trots dålig inblick i föreningens ekonomi

Även om köpet av bostadsrätt är en stor affär, är det många som inte har koll på brf:ens ekonomi.

Läs mer

Juridik

Boende har dålig koll på brf:ens regler

Vilka regler är vanligast att bryta mot i brf:en, och är de boende medvetna om att de gör det?

Läs mer

Digitala trender

Många boende vill digitalisera sin bostadsrättförening

Men vilka digitala lösningar är det som efterfrågas, och är alla boende med på tåget?

Läs mer

Energi & hållbarhet

Boende vill ha hållbara lösningar – men vill inte betala för dem

Miljö och hållbarhet är alltid aktuellt, inte minst bland brf:er. Ingen kan göra allt men bostadsrättsföreningarna kan göra mer.

Läs mer

En attraktiv förening

Trygghet och parkering viktigast 

Hälften av bostadsrättshavarna uppger att tryggheten i föreningen är det som de värdesätter allra mest. Även bra parkeringsmöjligheter står högt på listan.

Läs mer 

Ladda ner i pdf-format

Ta del av hela Sveriges Bostadsrättsrapport 

Du som vill kan läsa rapporten i sin helhet som pdf.

 

Läs som pdf

Läs våra tidigare rapporter: 2021 - 2020 - 2019 - 2018