Fråga oss
Fastighetsskötaren
Start / Aktuellt / Fastighetsskötaren om sitt arbete

Fastighetsskötaren om sitt arbete

Hampus Aplemark, fastighetsskötare på SBC berättar om sitt arbete.


Jag jobbar som fastighetsskötare men eftersom jag också är utbildad trädgårdsmästare har jag även trädgårdsansvar hos några föreningar som jag jobbar med. Mängden arbete för en fastighetsskötare ute hos kunderna kan variera. Jag är till exempel hos en och samma kund 16 timmar per vecka för fastighetsskötsel plus timmar för trädgårdsskötseln.

Fastighetsskötare jobbar mycket med förebyggande arbete. Ett vanligt upplägg är att jag gör en rondering av föreningens fastigheter och alla utrymmen en gång i veckan och åtgärdar sådant som upptäcks då som till exempel att byta lampor, avisera i trapphusen och byta namnskyltar vid överlåtelser. De flesta föreningar har felanmälan genom SBC. Felanmälningarna hamnar sedan hos mig som avhjälper felen. Det kan egentligen vara vilken typ av fel som helst men vanligast är nog avloppsproblem, droppande kranar och elfel av olika slag. Att anmäla fel på en gång är jätteviktigt för att undvika att problemet i fastigheten blir mycket större än vad det skulle behövt ha blivit.

Kontakt med de boende är en stor del av arbetet men även regelbundna samtal med styrelsen och den tekniska förvaltaren är något jag har veckovis. En god relation till styrelsen är jätteviktig för arbetet. Det är jag och styrelsen som tillsammans med förvaltaren ska se till att värdet på föreningens fastighet ökar över tid.

Läs mer om SBCs tjänster för föreningens fastighet