Fråga oss
Får man grilla på balkongen i bostadsrätt?
Start / Kunskapscentrum / Kunskapsbibliotek / Får man grilla på balkongen?

Får man grilla på balkongen?

När vintern övergår till vår och sommar, längtar många efter att grilla. Då uppstår ofta frågan: Får man grilla på balkongen om man bor i bostadsrätt? Det korta svaret är att du måste fråga din bostadsrättsförening.


Vad säger lagen?

Det finns ingen lagstiftning som förbjuder grillning på balkong. Däremot har bostadsrättsföreningen rätt att besluta om egna regler på grund av brandrisken. Det kan till exempel vara ett förbud eller bestämmelser om vilken typ av grill som får användas. Om föreningen inte har fattat några beslut, är grillning tillåtet.

Är det skillnad på olika grillar?

Det är stor skillnad mellan kolgrillar, gasolgrillar, engångsgrillar och elgrillar vad gäller brandsäkerheten. Bostadsrättsföreningen kan till exempel välja att bara tillåta elektriska grillar i fastigheten eller att begränsa grillning med kol- och gasolgrillar till markplan. Vilken typ av grill du får använda behöver du alltså fråga föreningen om.

Får jag grilla om jag bor längst upp?

Matos och rök från grillen stör ibland mindre när den som grillar bor längst upp i huset. Om några särskilda regler gäller för den som bor längst upp eller har terrass, behöver du stämma av med din förening om.

Fem tips för bättre grillning

Här har vi samlat några tips för att grillningen ska bli så njutbar och säker för dig och dina grannar som möjligt.

1. Prata med grannarna

Riskerar rök eller matos att tränga in i grannens lägenhet? Då är en bra tumregel att fråga grannen om det är okej att tända grillen eller att informera dem så att de har möjlighet att stänga eventuella öppna fönster. Att prata med sina grannar i förväg är bästa sättet att undvika osämja och irritation.

2. Var noggrann med ventileringen

Har du en inglasad balkong? Då är det extra noga att se över ventilationen. Om en inglasad balkong inte vädras, kan en grill nämligen orsaka kolmonoxidförgiftning.

3. Undvik tändvätska

Tändvätska är ett effektivt hjälpmedel, men det är farligt både för hälsan och miljön. Undvik att använda tändvätska, och välj i stället en elektrisk grilltändare eller tändklossar i trä.

4. Lämna inte grillen

När du väl fått igång grillen är det viktigt att hålla den under uppsikt. Om något händer är det helt avgörande att någon är på plats och kan släcka. En grillhandske och vatten är också bra att ha i närheten.

5. Var noggrann med släckningen

När grillningen är över gäller det att inte slarva med släckningen. Om du har grillat med kol, släck ordentligt och släng aldrig aska eller kolrester förrän de har svalnat helt.

Få hjälp av våra jurister

Vi på SBC är stolta över att kunna erbjuda marknadens största samlade juristexpertis för bostadsrättsfrågor. När tvister och utmaningar uppstår eller helt enkelt i förebyggande syfte, är det tryggt att anlita en jurist som är specialist på de lagar och regler som specifikt berör bostads- och fastighetsrätt. Läs mer om vår juridiska rådgivning nedan.

Läs mer om våra juridiska tjänster