Vi ger dig koll på fällorna vid andrahandsuthyrning av din bostadsrätt. För alla former av andrahandsuthyrning av en bostadsrätt krävs styrelsens tillstånd, oavsett om det gäller en vecka eller ett år.
Uthyrning utan tillstånd från styrelse eller hyresnämnd kan nämligen resultera i att bostadsrättshavaren blir av med sitt boende. Styrelsen kan efter anmaning välja att säga upp bostadsrätten och begära att bostadsrättshavaren flyttar ifrån lägenheten.
En ansökan om andrahandsuthyrning bör vara skriftlig och ska innefatta skäl, hur lång tid bostaden ska hyras ut och till vem.
Giltiga skäl är exempelvis samboende på prov, studier eller arbete på annan ort under en tid, sjukdom eller särskilda familjeförhållanden. Viktigt att komma ihåg är att för varje ny andrahandshyresgäst ska en ny ansökan skickas in, även om detta sker under den period som tillstånd redan beviljats för. Önskar en medlem hyra ut ett rum behövs inget tillstånd så länge bostadsrättshavaren själv har kontroll över lägenheten, annars är upplåtelsen att betrakta som andrahandsuthyrning.
Godkänner inte styrelsen andrahandsuthyrningen kan bostadsrättshavaren få frågan prövad i hyresnämnden som bedömer samtliga parters argument och fattar ett avgörande beslut.
Hyr en medlem ut sin lägenhet i andra hand utan tillåtelse måste styrelsen agera direkt. Från det att styrelsen fått kännedom om uthyrningen ska en skriftlig begäran om rättelse till medlemmen skickas inom två månader, annars anses föreningen ha accepterat andrahandsupplåtelsen genom att inte vidta några åtgärder. Vid en sådan skriftlig begäran från styrelsen måste medlemmen antingen ansöka om lov att hyra ut bostaden i andra hand eller se till att uthyrningen upphör.