Gå till huvudinnehållet

Vi skulle ha bytt till SBC för länge sedan

Brf Albohem är en liten välskött förening i centrala Malmö med tjugo lägenheter i ett funkishus byggt 1945. Föreningen har haft fastighetsskötsel och markskötsel med SBC sedan ett par år tillbaka och flyttade även över sin ekonomiska förvaltning till SBC vid årsskiftet 2022.

– Vi anlitade SBC för vår fastighetsskötsel för några år sedan, eftersom vi inte alls var nöjda med vår dåvarande förvaltare, säger Siv Persson som är ordförande i föreningen sedan fem år tillbaka. Inget fungerade och jag fick agera polis, men efter vi bytt till SBC funkar allt toppen, alla vi jobbar med är jättebra, och jag känner att SBC verkligen bryr sig trots att vi är en liten förening.

Siv ser att det finns stora fördelar med att de nu har både sin fastighet och sin ekonomi förvaltad av SBC.

– Med all förvaltning på ett ställe blir det bra samordning, vi har ju ett stort förtroende för SBC och allt hänger ihop, fastighetens skötsel, trädgård och städning och den löpande och långsiktiga ekonomin.

Föreningen kommer även att köpa till en underhållsplan och en flerårsbudget från SBC för att ha en bra, strukturerad och långsiktig koll på ekonomin och fastigheten.

– Vi har stor hjälp av underhållsplanen, vi i styrelsen är lekmän och kan inte själva se om till exempel grunden eller andra större renoveringar måste fixas, men nu med en bra förvaltare har vi koll och kan vara trygga. Vi skulle helt enkelt ha bytt till SBC som helhetsförvaltare för länge sedan, fortsätter Siv, det hade underlättat en hel del.

Att sitta i en styrelse i en bostadsrättsförening

Siv har suttit som ordförande i föreningen i fem år, och hon tyckte det var lite nervöst när hon skulle ta över klubban, men hon betonar att de har ett bra samarbete i styrelsen och hon uppskattar åldersskillnaden, eftersom alla är bra på olika saker.

Några år innan Siv tillträdde som ordförande var styrelsen ovanligt väl sammansatt med en erfaren fastighetsekonom, en byggprojektledare, och Siv som koordinerade allt, men Siv konstaterar att styrelser kommer och går – och att det faktiskt går precis lika bra att köpa in tjänsterna från SBC. Med hjälp av en seriös förvaltare kan föreningen skapa kontinuitet och långsiktighet i husets förvaltning och få det stöd som behövs.

Att långsiktigt förvalta ett boende

Siv har en alldeles speciell relation till huset, som hon växte upp i med sina föräldrar. Efter att ha bott på annat håll i 40 år återvände hon som boende då båda hennes föräldrar och sist mamman hade gått bort.

– När jag kom in för första gången i lägenheten efter min mamma hade gått bort var jag lite orolig, säger Siv. Av ren vana ringde jag tre signaler på dörrklockan, som jag brukade. Hon var ju kvar på något sätt, men jag har aldrig ångrat beslutet att flytta tillbaka. För mig är det extra viktigt att ta god hand om min lägenhet och jag bryr mig så mycket om huset både för egen del och för kommande generationer.

Sivs tre bästa tips för dig i styrelsen

Osäker på om du ska klara av att vara ordförande? Man klarar mer än man tror. Gå på magkänslan, men se till att du har tillgång till experter. Har du frågor eller behöver råd är det bara att ta kontakt med din förvaltare och fråga.

Ta hand om huset och tänk hållbart. Gör lite i taget, men gör det med bra struktur och planering. Man vill ju huset väl, det är framtiden inte bara här och nu som gäller, huset ska stå kvar länge, tänk på nästa generation.

Din förvaltare ska vara ditt och styrelsen stöd, och har ofta bra råd att ge och kan förmedla nyheter och informera om myndighetskrav som ni i föreningen inte alltid har koll på.

Har din brf en underhållsplan?

En genomarbetad, bra underhållsplan är ett viktigt verktyg för att fastigheten i en bostadsrättsförening ska kunna skötas på ett bra och strukturerat sätt.