Fråga oss
Sveriges bästa årsredovisning
Start / Aktuellt / Sveriges bästa årsredovisning

Sveriges bästa årsredovisning

Drygt varannan svensk uppger i Sveriges Bostadsrättsrapport att de har mindre eller ingen koll alls på bostadsrättsföreningens ekonomi. Nu vill vi på SBC råda bot på ointresset och samtidigt lyfta de bostadsrättsföreningar i landet som lyckats göra årsredovisningen intressant. Därför efterlyser vi nu Sveriges bästa årsredovisning i en landsomfattande tävling.


Både spekulanter och boende i en bostadsrättsförening bör ha koll på årsredovisningen. Men med mycket siffror, svåra begrepp och tråkig design så är det tyvärr många som väljer att bortse från det viktiga dokumentet. I en ny tävling vill vi ändra inställningen till årsredovisningar och lyfta de bra exempel som faktiskt finns för att inspirera andra.

– Som medlem i en bostadsrättsförening är det precis lika viktigt att ha koll på föreningens ekonomi som det är att ha koll på sin egen. När du köper bostad är det vanligt att bostadsannonserna beskriver föreningar som välskötta och stabila enbart baserat på hur föreningens ekonomi ser ut i nuläget. För att kunna avgöra om en bostadsrättsförening är stabil krävs det dock mycket mer än så. Det viktigaste är att ha en plan för fastighetens underhåll och varje år sätta av pengar till kommande underhåll, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning.

Tävlingen startar nu och pågår fram till april. Anmälan görs till arsredovisning@sbc.se. Bidragen bedöms på flera olika punkter, dels den grafiska utformningen men även hur lätt det är att förstå siffror i rapporten. En bra årsredovisning uppmuntrar till läsning samtidigt som den är informativ och ger övergripande koll på bostadsrättsföreningens ekonomi, både i dagsläget och inför framtiden.

– Vi tycker det är viktigt att uppmärksamma att det faktiskt finns snygga, informativa och roliga årsredovisningar att läsa. Oavsett om föreningen tar hjälp av en förvaltare så är det betydande att lägga en personlig touch på årsredovisningen för att väcka intresse hos läsaren. Förhoppningsvis kan tävlingen inspirera och få fler att både läsa årsredovisningen, men också engagera sig i föreningens ekonomi framöver, fortsätter Minette Öhman, Marknads- och kommunikationschef.

Våra bästa tips: Så lyckas bostadsrättsföreningen med årsredovisningen:
1. Gör framsidan unik så att det väcker intresse till läsning.
2. Inkludera en ordlista. Eftersom alla har olika förkunskaper är det bra att förklara för läsaren vad de olika termerna betyder.
3. Skriv en informativ förvaltningsberättelse. Här är det lätt att se om förvaltningsberättelsen är standardiserad eller skriven ur ett eget prespektiv.
4. Hur förklarar årsredovisningen föreningens ekonomi? En bra årsredovisning förklarar tydligt för medlemmarna hur ekonomin förändrats under året. Kopplingar mellan utgifter och underhållsplan, föreningens skuldsättning och amorteringar bör lyftas fram för att skapa ett helhetsperspektiv för medlemmen.
5. När det kommer till delarna i årsredovisningen med mycket siffror bör en tydlig layout användas för att läsaren ska kunna ta till sig informationen. Välj ett typsnitt som är enkelt att läsa.

För ytterligare information kontakta:
Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
Telefon: 0739-400 110
E-post: markus.palsson@sbc.se

Minette Öhman, Marknads- och kommunikationschef på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
Telefon: 0706-753 870
E-post: minette.ohman@sbc.se