Fråga oss
Sveriges bästa årsredovisning
Start / Aktuellt / Jakten på Sveriges bästa årsredovisning

Nu börjar jakten på Sveriges bästa årsredovisning för bostadsrättsföreningar

För andra året i rad kommer SBC Sveriges BostadsrättsCentrum att utse Sveriges bästa årsredovisning. Tävlingen där landets mest informativa och pedagogiska årsredovisning framtagen av en bostadsrättsförening eftersöks. Och behovet av lättförståeliga årsredovisningar är stort. Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 visar nämligen att varannan svensk har dålig koll på sin bostadsrättsförenings ekonomi.


Årsredovisningen är ett viktigt dokument som ska ge en tydlig bild av föreningens verksamhet och ekonomiska status. Men att majoriteten av svenskarna uppger att de inte har speciellt bra koll på sin förenings ekonomi vittnar om att årsredovningen inte alla gånger är varken pedagogisk eller lättförståelig. Istället kan årsredovisningen präglas av begrepp, uträkningar och ord som långt ifrån alla förstår. Trots detta finns det bra exempel. För andra året i rad vill SBC lyfta fram de bästa årsredovisningarna i Sverige för att visa hur en årsredovisning som går hem hos alla ser ut.

– Det går inte att nog belysa vikten av att läsa och framförallt förstå sin förenings årsredovisning. Den ger en tydlig indikation på hur välmående din förening är och hur det har gått det senaste året. I årsredovisningen ska du även kunna ta del av vad föreningen planerar framöver, samt om det finns ekonomiskt utrymme för de planerade åtgärderna. Föreningens årsredovisning är något både den som ska investera i en bostadsrätt och den som redan bor i en bostadsrätt bör ha stenkoll på för att undvika obehagliga ekonomiska överraskningar, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Bostadsrättsföreningar från olika delar av Sverige deltog i förra årets tävling genom att skicka in sina bidrag. Årets tävling pågår fram till den sista maj. Bidrag skickas till arsredovisning@sbc.se och bedöms likt förra året på flera punkter. En bra årsredovisning ska vara lättförståelig, tydlig, transparent och informativ. En av bedömningspunkterna berör även dokumentets grafiska utformning. Vilken rätt och pedagogiskt utförd kan vara något som lockar till läsning och bidrar till förståelse.

– Vi kan med glädje meddela att SBC för andra året i rad arrangerar tävlingen Sveriges bästa årsredovisning. Att även i år lyfta goda exempel från landets bostadsrättsföreningar är ett led i arbetet för att få fler föreningar att lägga ner lite extra krut på det viktiga dokument en årsredovisning utgör. Vi vill att fler föreningar ska inse att en informativ årsredovisning med en personligt skriven förvaltningsberättelse skapar mervärde för både föreningen och medlemmarna, säger Minette Öhman, Marknads- och kommunikationschef på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

SBC tipsar: Så lyckas bostadsrättsföreningen med årsredovisningen:
1. Satsa på den grafiska utformningen, den lockar till läsning.
2. Utgå från att medlemmarna inte besitter samma kunskap som styrelsen. Förklara svåra ord och ekonomiska begrepp.
3. Använd ett enkelt och personligt språk i förvaltningsberättelsen. Alla ska kunna läsa den, utan att behöva förförståelse för byråkratiska och svåra uttryck.
4. En pedagogisk årsredovisning beskriver lättförståeligt föreningens ekonomiska status. Årsredovisningen ska även berätta om planen framåt.
5. Likt grafisk utformning spelar även typsnittet roll. Säkerställ att både tabeller och text är tydligt utformade.

För ytterligare information kontakta:
Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
Telefon: 0739-400 110
E-post: markus.palsson@sbc.se

Minette Öhman, Marknads- och kommunikationschef på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
Telefon: 0706-753 870
E-post: minette.ohman@sbc.se