Fråga oss
Start / Press / Pressmeddelanden

Pressmeddelanden

 

 

 

Ny kampanj från SBC: Daniel Hallberg gör sketcher om livet i en bostadsrättsrättsförening

2021-09-23 16:17:00
Hur hanterar man en granne som sätter upp arga lappar i huset eller hur löser man det egentligen på bästa sätt om man missat att det är städdag i föreningen? Det svarar Daniel Hallberg tillsammans med förvaltningsexperten SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, på i den nya kampanjen ”Helt hemma”.

Gym, gästbostad och grillplats: Det här är viktigast när bostadsrättsinnehavare får välja

2021-08-30 10:02:00
Vilka gemensamma ytor önskar du helst i din förening? Det var frågan som SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum lät ställa till landets bostadsrättsägare i sin senaste rapport. Sett till svaren så föredrar många att både träna och äta med sina grannar. Däremot så är behovet för gemensamma kontorslokaler något som få upplever som stort, pandemin till trots.

Hög musik och felsorterade sopor: Här är ordningsreglerna som flest bostadsrättsinnehavare bryter mot

2021-08-12 08:02:00
Ordningsregler och stadgar är viktiga komponenter för en välfungerande och trivsam bostadsrättsförening. Det krävs därför att alla bostadsrättsinnehavare tar hänsyn till dessa. Trots att många anser sig vara fläckfria uppger en av tio att de brutit mot föreningens ordningsregler. Lika många uppger att de inte vet om de brutit mot reglerna. Men vilka regler är egentligen vanligast att bryta? Allra vanligast är det att spela musik efter tillåten tid samt att slänga grovsopor bland vanligt hushållsavfall. Det visar rapporten Sveriges Bostadsrättsrapport 2021. 

Få unga bostadsrättsägare har koll på föreningens ekonomi

2021-07-22 07:41:00
Ekonomin i en bostadsrättsförening är en grundpelare i en förenings välmående. Något som definitivt kan påverka de enskilda bostadsrättsägarnas privatekonomi. Trots detta är det få som uppger att de har full koll på sin förenings ekonomi. Det visar rapporten Sveriges Bostadsrättsrapport 2021. Allra störst är kunskapsluckan hos den yngre generationen.  

Kallblodet, La Dolce Vita och Katthuvudet: Sveriges roligaste bostadsrättsföreningsnamn

2021-07-19 08:37:00
När en bostadsrättsförening bildas är ett av de första beslut som måste tas vilket namn den nya föreningen ska ha. Många styrelser väljer att finna inspiration i allt från naturen till områdets historia. Andra väljer dock att gå sin egen väg när föreningen ska namnges. Katthuvudet, Kallblodet och La Dolce Vita är några av de namn som sticker ut i SBC kartläggning över landets tokigaste bostadsrättsföreningsnamn.

Skillnaden mellan äkta och oäkta föreningar

2021-07-08 07:42:00
Det är en hel del att tänka på när man köper en bostadsrätt. Vad många dock glömmer att kolla är huruvida bostadsrättföreningen är äkta eller oäkta. Något som kan innebära stora skillnader för dig som bostadsrättsägare. SBC kartlägger allt du behöver veta inför en bostadsaffär.

Trots Corona – få bostadsrättsägare oroliga för föreningens framtid

2021-07-06 09:31:25
Coronapandemin har påverkat alla delar av samhället och bostadsrättsföreningar utgör inget undantag. Trots detta uppger endast en av tio bostadsrättsägare i SBCs senaste rapport att de är oroliga för hur föreningen ska fungera under året. Bland de som bekymrar sig är det dock vanligast att känna oro för att kommersiella hyresgäster ska behöva stänga och att föreningen på så sätt ska förlora inkomster.

35 miljarder i överskottslikviditet hos Sveriges bostadsrättsföreningar - nu erbjuder SBC unik tjänst med marknadsledande ränta!

2021-06-30 09:00:00
Svenska bostadsrättsföreningar har idag drygt 35 miljarder kronor i överskottslikviditet placerade hos banker runt om i Sverige utan ränta. Bakgrunden är de senaste årens räntenedgångar och att många bostadsrättsföreningar ofta upplever att det är komplicerat och osäkert att öppna ett placeringskonto hos en tredjepartsbank för att optimera sina räntor. Det innebär att många hellre låter bli att hantera dessa stora värden och inte får någon ränta alls på den överskottslikviditet som finns i föreningen.

Trots Corona – få bostadsrättsägare oroliga för föreningens framtid

2021-06-24 10:05:31
Coronapandemin har påverkat alla delar av samhället och bostadsrättsföreningar utgör inget undantag. Trots detta uppger endast en av tio bostadsrättsägare i SBCs senaste rapport att de är oroliga för hur föreningen ska fungera under året. Bland de som bekymrar sig är det dock vanligast att känna oro för att kommersiella hyresgäster ska behöva stänga och att föreningen på så sätt ska förlora inkomster.

Bråk i föreningen – detta kan styrelsen göra

2021-06-15 10:51:08
Högljudda hemmafester, stökiga tvättstugor och arga lappar i trappuppgången. Med pandemins närvaro spenderar vi mer tid än någonsin i hemmet. Detta innebär att det finns fler tillfällen än tidigare för grannar att störa sig på varandra. Men vad räknas egentligen som störningar och vad är föreningens ansvar när det kommer till meningsskiljaktigheter grannar emellan? SBCs bolagsjurist Stefan Lindberg reder ut vad styrelsen kan göra när bråkiga situationer uppstår. 

Höj värdet på din bostad med solceller och laddstolpar

2021-06-03 07:21:00
Det ökade intresset för hållbarhet har lett till att allt fler bostadsrättsföreningar fått upp ögonen för solceller och laddstolpar. Men vilka för- och nackdelar finns det egentligen med att installera hållbara lösningar som dessa? Och kan en installation höja värdet på föreningens bostäder? SBC:s energiingenjör Samer Ilhamoi reder ut frågorna.

Ny kartläggning visar: Antalet föreningar hos Kronofogden ökar drastiskt

2021-05-27 07:47:00
Vid årsskiftet hade totalt 138 bostadsrättsföreningar skulder hos Kronofogden. Sedan 2010 har antalet föreningar med skulder hos myndigheten ökat med hela 68 procent. Det visar en färsk kartläggning av SBC. En förening med höga skulder är något som kan leda till negativa konsekvenser för privatekonomin. Therese af Jochnick, Head of Legal på SBC, tipsar därför om vad du kan göra för att undvika att hamna i en högt skuldsatt förening.

SBC är branschens bästa arbetsgivare – vinner Fastigo-priset 2021

2021-05-25 09:54:00
SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum AB har tilldelats 2021 års Fastigopris som delas ut till fastighetsbranschens bästa arbetsgivare. Ett pris som bekräftar ett genomtänkt och välplanerat HR-arbete.  

Fler föreningar omvandlar lokaler till bostäder

2021-05-04 08:02:00
Det tillhör inte ovanligheten att bostadsrättsföreningar runt om i landet har lokaler som står tomma och i princip kostar pengar. Något som därför lockar många föreningar är att omvandla de oanvända ytorna till bostäder. Men vad innebär det egentligen att göra om en lokal till lägenhet? Är det en garanterad vinst för bostadsrättsföreningen? SBCs projektledare David Jost tipsar om vad som är viktigt att tänka på inför en sådan renovering.

Kunskapsbristerna i landets bostadsrättsföreningar: Styrelseledamoter förvaltar miljoner utan rätt kompetens

2021-04-23 07:58:00
Styrelsen i en bostadsrättsförening fattar många viktiga beslut som i det långa loppet kan påverka bostadsrättsägare och bostadens värde. Därför är det viktigt att styrelsen har rätt kompetens. Sveriges Bostadsrättsrapport visar dock att det är långt ifrån alla bostadsrättsägare som anser att styrelsen besitter rätt kunskap. SBC reder ut vad styrelsen kan göra för att öka såväl kunskapen som förtroendet. 

SBC firar 100 år med ny visuell identitet

2021-04-06 08:23:12
Bostadsrättsförvaltaren SBC har i hundra år hjälpt bostadsrättsföreningar över hela landet med allt inom daglig drift till ekonomi, juridik och ombyggnationer. Nu tar företaget språnget in i nästa sekel med en ny visuell identitet. Detta innebär bland annat en uppdaterad version av loggan tillsammans med en ny grafisk identitet. 

Det våras för digitala stämmor – så lyckas din bostadsrättsförening

2021-03-30 08:00:00
I samband med pandemiutbrottet förra våren introducerades många bostadsrättsägare till digitala stämmor. Ett år har gått och nu är det dags igen. Men vad har det senaste året lärt oss och vad ska styrelsen egentligen tänka på när de planerar och utför en digital stämma? Therese af Jochnick, Head of Legal på SBC, ger nu sina bästa tips på hur föreningen lyckas med den digitala stämman.

SBC tipsar: Så håller bostadsrättsföreningen elkostnaderna i schack

2021-03-18 08:35:57
Under de senaste månaderna har landets elpriser skjutit i höjden och nått rekordnivåer. Trots att det kan verka svårt går det med både enkla medel och analyser av elförbrukningen att minska kostnader. SBCs energiexpert Samer Ilhamoi tipsar därför landets bostadsrättsföreningar om hur de kan gå tillväga för att sänka sina elkostnader. Men även hur boende kan minska sin egen energiförbrukning. 

Oron för föreningens ekonomi har ökat under pandemin – det bekymrar oss mest

2021-03-08 09:40:23
För fjärde året i rad presenterar SBC Sveriges Bostadsrättsrapport 2021. I rapporten svarar svenska bostadsrättsägare på frågor om bostadsföreningens ekonomi, juridik och framtid men också hur det senaste året som präglats av en pandemi har påverkat bostadsrättsföreningen. Det visar sig att allt fler känner oro för föreningens ekonomi jämfört med innan pandemin. Allra vanligast är det att bekymra sig för oförutsedda kostnader och avgiftshöjningar.