Fråga oss
Start / Press / Pressmeddelanden

Pressmeddelanden

 

 

 

Bråk i föreningen – detta kan styrelsen göra

2021-06-15 10:51:08
Högljudda hemmafester, stökiga tvättstugor och arga lappar i trappuppgången. Med pandemins närvaro spenderar vi mer tid än någonsin i hemmet. Detta innebär att det finns fler tillfällen än tidigare för grannar att störa sig på varandra. Men vad räknas egentligen som störningar och vad är föreningens ansvar när det kommer till meningsskiljaktigheter grannar emellan? SBCs bolagsjurist Stefan Lindberg reder ut vad styrelsen kan göra när bråkiga situationer uppstår. 

Höj värdet på din bostad med solceller och laddstolpar

2021-06-03 07:21:00
Det ökade intresset för hållbarhet har lett till att allt fler bostadsrättsföreningar fått upp ögonen för solceller och laddstolpar. Men vilka för- och nackdelar finns det egentligen med att installera hållbara lösningar som dessa? Och kan en installation höja värdet på föreningens bostäder? SBC:s energiingenjör Samer Ilhamoi reder ut frågorna.

Ny kartläggning visar: Antalet föreningar hos Kronofogden ökar drastiskt

2021-05-27 07:47:00
Vid årsskiftet hade totalt 138 bostadsrättsföreningar skulder hos Kronofogden. Sedan 2010 har antalet föreningar med skulder hos myndigheten ökat med hela 68 procent. Det visar en färsk kartläggning av SBC. En förening med höga skulder är något som kan leda till negativa konsekvenser för privatekonomin. Therese af Jochnick, Head of Legal på SBC, tipsar därför om vad du kan göra för att undvika att hamna i en högt skuldsatt förening.

SBC är branschens bästa arbetsgivare – vinner Fastigo-priset 2021

2021-05-25 09:54:00
SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum AB har tilldelats 2021 års Fastigopris som delas ut till fastighetsbranschens bästa arbetsgivare. Ett pris som bekräftar ett genomtänkt och välplanerat HR-arbete.  

Fler föreningar omvandlar lokaler till bostäder

2021-05-04 08:02:00
Det tillhör inte ovanligheten att bostadsrättsföreningar runt om i landet har lokaler som står tomma och i princip kostar pengar. Något som därför lockar många föreningar är att omvandla de oanvända ytorna till bostäder. Men vad innebär det egentligen att göra om en lokal till lägenhet? Är det en garanterad vinst för bostadsrättsföreningen? SBCs projektledare David Jost tipsar om vad som är viktigt att tänka på inför en sådan renovering.

Kunskapsbristerna i landets bostadsrättsföreningar: Styrelseledamoter förvaltar miljoner utan rätt kompetens

2021-04-23 07:58:00
Styrelsen i en bostadsrättsförening fattar många viktiga beslut som i det långa loppet kan påverka bostadsrättsägare och bostadens värde. Därför är det viktigt att styrelsen har rätt kompetens. Sveriges Bostadsrättsrapport visar dock att det är långt ifrån alla bostadsrättsägare som anser att styrelsen besitter rätt kunskap. SBC reder ut vad styrelsen kan göra för att öka såväl kunskapen som förtroendet. 

SBC firar 100 år med ny visuell identitet

2021-04-06 08:23:12
Bostadsrättsförvaltaren SBC har i hundra år hjälpt bostadsrättsföreningar över hela landet med allt inom daglig drift till ekonomi, juridik och ombyggnationer. Nu tar företaget språnget in i nästa sekel med en ny visuell identitet. Detta innebär bland annat en uppdaterad version av loggan tillsammans med en ny grafisk identitet. 

Det våras för digitala stämmor – så lyckas din bostadsrättsförening

2021-03-30 08:00:00
I samband med pandemiutbrottet förra våren introducerades många bostadsrättsägare till digitala stämmor. Ett år har gått och nu är det dags igen. Men vad har det senaste året lärt oss och vad ska styrelsen egentligen tänka på när de planerar och utför en digital stämma? Therese af Jochnick, Head of Legal på SBC, ger nu sina bästa tips på hur föreningen lyckas med den digitala stämman.

SBC tipsar: Så håller bostadsrättsföreningen elkostnaderna i schack

2021-03-18 08:35:57
Under de senaste månaderna har landets elpriser skjutit i höjden och nått rekordnivåer. Trots att det kan verka svårt går det med både enkla medel och analyser av elförbrukningen att minska kostnader. SBCs energiexpert Samer Ilhamoi tipsar därför landets bostadsrättsföreningar om hur de kan gå tillväga för att sänka sina elkostnader. Men även hur boende kan minska sin egen energiförbrukning. 

Oron för föreningens ekonomi har ökat under pandemin – det bekymrar oss mest

2021-03-08 09:40:23
För fjärde året i rad presenterar SBC Sveriges Bostadsrättsrapport 2021. I rapporten svarar svenska bostadsrättsägare på frågor om bostadsföreningens ekonomi, juridik och framtid men också hur det senaste året som präglats av en pandemi har påverkat bostadsrättsföreningen. Det visar sig att allt fler känner oro för föreningens ekonomi jämfört med innan pandemin. Allra vanligast är det att bekymra sig för oförutsedda kostnader och avgiftshöjningar.