Fråga oss
Hur kallt får det vara i lägenheten? - SBC
Start / Kunskapscentrum / Kunskapsartiklar / Kallt i lägenheten

Hur kallt får det vara i lägenheten?

Den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter ligger mellan 20 till 23 grader. I övergångsperioden mellan höst och vinter upplever många att det är kallt i lägenheten.


SBCs fem-stegs-guide för kalla lägenheter
Kontrollera möbler och element – Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och kolla även att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.

Mät rumstemperatur – Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.

Under 20 grader? Kontakta styrelsen och hyresvärden! – För att slippa bo i ett kallt inomhusklimat under flera dagar är det viktigt att styrelsen informeras tidigt. Oftast resulterar det i att ärendet hanteras av en kunnig tekniker som kan lösa värmeproblemet.

Nekas du utredning? – Om styrelsen väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan man vända sig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.

Kräv ersättning! – Kvarstår värmeproblemet under en längre tid, kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.