Fråga oss
Hur kallt får det vara i lägenheten? - SBC
Start / Kunskapscentrum / Kunskapsbibliotek / Kallt i lägenheten

Hur kallt får det vara i lägenheten?

I övergångsperioden mellan höst och vinter upplever många att det är kallt i lägenheten. Om en lägenhet i bostadsrättföreningen är för kall, kan ni följa vår guide i 5 steg om hur problemet ska lösas.


Rekommenderad temperatur inomhus

Den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter ligger mellan 20 och 23 grader. 

5 steg till en varmare lägenhet

 1. Kontrollera element och möbler
  Om lägenheten är för kall ska bostadsrättsägaren först kontrollera hur möbleringen ser ut. Möbler och gardiner riskerar att blockera elementens värmetillförsel, vilket gör att värmen inte kommer ut som den ska. Man kan även behöva lufta elementen för att uppnå en jämn temperatur.

 2. Mät rumstemperaturen
  Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör temperaturen mätas en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.

 3. Under 20 grader? 
  För att medlemmen ska slippa bo i ett kallt inomhusklimat under flera dagar är det viktigt att ni i styrelsen i bostadsrättsföreningen informeras tidigt. Ofta kan nämligen en kunnig tekniker lösa värmeproblemet. 

 4. Hur kan medlemmen gå vidare?
  Om ni i styrelsen väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan medlemmen vända sig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning för att driva ärendet vidare.

 5. Rätt att kräva ersättning 
  Kvarstår värmeproblemet under en längre tid, kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning. Det kan exempelvis vara att man får en ersättning för ökade elkostnader eller för att få problemet åtgärdat. 

För att undvika att konflikter mellan bostadsrättsägare och er i styrelsen uppstår är det viktigt att det i stadgarna är tydligt vad som gäller. Vill ni ha hjälp att skriva om stadgarna eller behöver annan rådgivning inom detta? Kontakta våra jurister, experter inom bostads- och fastighetsrätt.