Gå till huvudinnehållet

Vad skiljer en bostadsrätt från en hyresrätt?

Det finns många skillnader mellan boendeformerna bostadsrätt och hyresrätt. Betydligt fler än det uppenbara om man äger eller hyr sitt boende. Här reder vi ut de största skillnaderna.

3 skillnader mellan bostadsrätt och hyresrätt

Miljontals svenskar bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Den främsta skillnaden mellan bostadsrätten och hyresrätten är att äga sitt boende, kontra att hyra det. Det finns dock fler skillnader mellan boendeformerna som är bra att ha koll på, nämligen:

Ansvar för underhåll av lägenhet

Som boende i en bostadsrätt har du underhållsansvar. Du är själv ansvarig för att underhålla bostaden och se till att den är i ett gott skick. Det ger dig också rätt att renovera, måla om eller byta ut diskmaskinen om du vill det.

I en hyresrätt ansvarar hyresvärden för att underhålla lägenheten. Som boende i hyresrätt har du inte alltid möjlighet att själva välja att måla om eller byta kyl och frys.

Möjligheten att påverka ditt boende

När du bor i en bostadsrätt äger du fastigheten tillsammans med dina grannar, vilket gör er gemensamt ansvariga för förvaltningen av huset. I en bostadsrättsförening råder föreningsdemokrati – där du och dina grannar har lika stor rätt att göra era röster hörda på årsstämman. Det ger dig goda möjligheter till inflytande och att påverka föreningens framtida verksamhet och investeringar.

Bor du i hyresrätt har du mindre inflytande. Då är det hyresvärden som äger fastigheten och ansvarar för förvaltningen.

Om du betalar avgift eller hyra

Bor du i bostadsrätt betalar du en avgift som regleras av bostadsrättsföreningens ekonomi. Här spelar förvaltningskostnader, reparationer, lån och framtida underhåll in.

Bor du i hyresrätt betalar du en hyra som ofta utgår från lägenhetens standard, utformning och läge. Hyres regleras även i hyresrättslägen.