Det finns många skillnader mellan boendeformerna bostadsrätt och hyresrätt. Betydligt fler än det uppenbara om man äger eller hyr sitt boende. SBC får ofta frågor om vad som skiljer bostadsrätten från hyresrätten när det kommer till rättigheter och skyldigheter. Här reder vi ut de största skillnaderna.
Att bo i bostadsrätt eller hyresrätt är något miljontals svenskar gör och att bo i flerbostadshus är den näst vanliga boendeformen efter att bo i småhus. Den främsta skillnaden mellan bostadsrätten och hyresrätten är att äga sitt boende, kontra att hyra det. Men det finns fler saker som kan vara bra att tänka på inför att du flyttar från en hyresrätt till bostadsrätt. Här reder vi ut skillnader mellan de olika boendeformerna som du som tänkt byta boendeform bör ha koll på.
Som boende i en bostadsrätt har du underhållsansvar. Du är själv ansvarig för att underhålla bostaden och se till att den är i ett gott skick. I en bostadsrätt har du dock friheten att utföra ändringsarbeten i bostaden, som till exempel måla om, renovera eller byta ut diskmaskinen. I en hyresrätt ansvarar hyresvärden för att underhålla lägenheten. Något som vissa gånger hindrar de boende från att genomföra egna renoveringar i lägenheten
Utöver vissa skyldigheter som medföljer en bostadsrätt så har du även större möjligheter att påverka ditt boende då du tillsammans med dina grannar äger fastigheten och är gemensamt ansvariga för dess förvaltning. Bor du i hyresrätt har du mindre inflytande då hyresvärden äger fastigheten och ansvarar för förvaltningen. I en bostadsrättsförening råder också föreningsdemokrati och du har därmed lika stor rätt som dina grannar att göra din röst hörd på bostadsrättsföreningens årsstämma. Detta ger dig goda möjligheter till inflytande och påverkan över föreningens framtida verksamhet och investeringar.
En detalj som många missförstår är att du inte äger ditt boende, utan att du äger en andel i föreningen som i sin tur är kopplad till din bostad. Vi på SBC arbetar aktivt för att bostadsrättsföreningarnas styrelser aktivt ska påminna sina medlemmar om deras rättighet att tillsammans påverka hur deras fastighet ska förvaltas,
Vi på SBC är stolta över att kunna erbjuda marknadens största samlade juristexpertis för bostadsrättsfrågor. När tvister och utmaningar uppstår eller helt enkelt i förebyggande syfte, är det tryggt att anlita en jurist som är specialist på de lagar och regler som specifikt berör bostads- och fastighetsrätt.