Fråga oss
Start / Bostadsrättsrapporten / Många boende har dålig koll på sin brf:s regler

Många boende har dålig koll på sin brf:s regler

Vilka regler är vanligast att bryta mot i bostadsrättsföreningen, och bör en avgift utgå när man gör det? I avsnittet om juridik i Sveriges Bostadsrättsrapport reder vi ut vad de boende själva tycker om saken.

En förenings lagar och regler finns på plats för att uppnå bästa möjliga trivsel för medlemmarna. Det kan handla om en trevlig miljö genom att städa efter sig men även en trygg miljö genom att inte hyra ut i andrahand utan styrelsens tillåtelse. Årets rapport visar att majoriteten av landets bostadsrättshavare sköter sig. Hela 76 procent anser att de följer de stadgar och ordningsregler som finns i föreningen. Däremot uppger 11 procent att de någon gång har brutit mot de satta ordningsreglerna.

Vilka regler är vanligast att man bryter mot i sin bostadsrättsförening?

Likt tidigare år toppas listan av att man spelat musik och stört efter tillåten tid. Därefter har man slängt grovsopor bland vanligt hushållsavfall och låtit bli att källsortera. Längst ner på listan hittas rökning i gemensamma utrymmen och otillåten andrahandsuthyrning. Även om majoriteten av bostadsrättshavarna anser sig vara fläckfria uppger närmare 35 procent att de antingen inte vet eller har dålig koll på vilka regler som finns i föreningen.

– Sedan starten av Bostadsrättsrapporten har sortering av sopor varit på topplistan av regler som bryts. Att det toppar listan även detta år är därför inte så konstigt, och det kan vara lätt att tänka att det inte gör så mycket att bryta mot regler. Tyvärr blir det lätt en negativ spiral i föreningen om beteendet fortsätter. Dessutom är det intressant att så många uppger att de sköter sig, samtidigt som var fjärde svarat att de inte har koll på de lagar som finns, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC.

Släng ej matrester i soporna

uppger att de antingen inte vet eller har dålig koll på vilka regler som finns i föreningen.

 

Om lagen tillåter, vilka av följande regler skulle du vilja införa i din bostadsrättsförening?

1. Straff/avgift för boende som skräpar ner (42%)

2. Straff/avgift för olovlig andrahandsuthyrning (42%)

3. Straff/avgift för boende som stör (39%)

4. Straff/avgift för rökning på olämpliga platser (35%)

5. Straff/avgift för boende som inte håller efter i gemensamma utrymmen (30%)

 

30 % vill införa straff när regler för gemensamma utrymmen bryts

Trots att drygt var tionde bostadsrättshavare uppgett att de någon gång stört sina grannar anser 39 procent att straff eller avgift borde införas för de som gör det. Även det som landets bostadsrättshavare anser sig göra minst – röka i gemensamma utrymmen och hyra ut i andrahand utan tillåtelse – är på topplistan av regler som flest skulle vilja införa ett straff eller avgift på om man bryter.

 

Tycker du att din bostadsrättsförening sköter eventuella konflikter bland medlemmar på ett bra sätt?

Tycker du att din bostadsrättsförening sköter eventuella konflikter bland medlemmar på ett bra sätt?

– Att hela 41 procent inte vet om bostadsrättsföreningen sköter konflikter på ett bra sätt kan uppfattas som negativt. Men det kan också innebära att många aldrig stött på några konflikter och därför inte kan svara på frågan, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC.

Ekonomi

Få känner oro trots dålig inblick i föreningens ekonomi

Även om köpet av bostadsrätt är en stor affär, är det många som inte har koll på brf:ens ekonomi.

Läs mer

Digitala trender

Många boende vill digitalisera sin bostadsrättförening

Men vilka digitala lösningar är det som efterfrågas, och är alla boende med på tåget?

Läs mer

Energi & hållbarhet

Boende vill ha hållbara lösningar – men vill inte betala för dem

Miljö och hållbarhet är alltid aktuellt, inte minst bland brf:er. Ingen kan göra allt men bostadsrättsföreningarna kan göra mer.

Läs mer

En attraktiv förening

Trygghet och parkering viktigast 

Hälften av bostadsrättshavarna uppger att tryggheten i föreningen är det som de värdesätter allra mest. Även bra parkeringsmöjligheter står högt på listan.

Läs mer 

Ladda ner i pdf-format

Ta del av hela Sveriges Bostadsrättsrapport 

Du som vill kan läsa rapporten i sin helhet som pdf.

 

Läs som pdf