Kundforum – Fråga oss!
Utbildningen gjorde skillnad!

Utbildningen gjorde skillnad!

När den första styrelsen i Brf Wellingeby bildades gick alla ledamöter SBCs utbildning i styrelsearbete. ”Det gav oss en grund för att sköta föreningen på ett bra sätt”, säger Carl, ekonomiansvarig.

Efter flera års väntan kunde medlemmarna i Brf Wellingeby förra våren äntligen flytta in i de nybyggda husen i västra Stockholm. Många av de som skulle bilda den första styrelsen hade ingen tidigare erfarenhet av styrelsearbete. Tillsammans kom de överens om att gå Sveriges BostadsrättsCentrums och StyrelseAkademiens utbildning i styrelsearbete.

– Vi ville gå en utbildning för att få koll på vad som ingår i uppdraget och hur man kan lägga upp arbetet. Det var byggherren som rekommenderade just SBC och StyrelseAkademiens utbildning.

Det säger Carl som är en av de nya styrelseledamöterna. I den webbaserade utbildningen fick han och de andra följa den fiktiva styrelsen i Brf Drömkåken. De fick lära sig om juridik, ekonomi och ansvarsfördelning, och hur man lägger upp arbetet både under styrelseåret och mer långsiktigt.

– Jag lärde mig mycket. Styrelsens ansvar, hur arbetet ska skötas, vilka rättigheter styrelse och medlemmar har i brf:en, riktlinjer och sådant runt stadgar och årsstämma. Det var en bra kurs.

Det mesta i utbildningen var nytt för Carl. Han upplevde den som omfattande, men att materialet ändå var lätt att ta till sig.

– Filmerna som visade diskussioner i en fiktiv styrelse var pedagogiska och lättsamma.

Till vardags arbetar han som konsult på ett it-företag, nu har Carl tagit sig an rollen som föreningens första ekonomiansvariga.

– Mycket inom ekonomidelen är omfattat av lagkrav. Den aspekten lärde jag mig mycket kring i utbildningen, vilket känns tryggt.

Den webbaserade utbildningen består av sju avsnitt på cirka 10 minuter vardera och avslutas med ett kunskapstest på 30 minuter.

– I och med testet får man en bra check och kan gräva vidare i frågorna man känner sig lite osäker på. Jag har efteråt gått tillbaka och fräschat upp vissa saker och också gått vidare och kollat andra källor, säger Carl.

  • LÄS MER OM UTBILDNINGEN
  • TESTA DINA KUNSKAPER