Fråga oss
Utbildningen i styrelsearbete gjorde skillnad för brf Wellingeby
Start / Aktuellt / Utbildningen gjorde skillnad!

Utbildningen gjorde skillnad!

När den första styrelsen i Brf Wellingeby bildades gick alla ledamöter SBC:s utbildning i styrelsearbete. ”Det gav oss en grund för att sköta föreningen på ett bra sätt”, säger Carl, ekonomiansvarig.


Efter flera års väntan kunde medlemmarna i Brf Wellingeby förra våren äntligen flytta in i de nybyggda husen i västra Stockholm. Många av de som skulle bilda den första styrelsen hade ingen tidigare erfarenhet av styrelsearbete. Tillsammans kom de överens om att gå Sveriges BostadsrättsCentrums och StyrelseAkademiens utbildning i styrelsearbete.

– Vi ville gå en utbildning för att få koll på vad som ingår i uppdraget och hur man kan lägga upp arbetet. Det var byggherren som rekommenderade just SBC och StyrelseAkademiens utbildning.

Det säger Carl som är en av de nya styrelseledamöterna. I utbildningen fick han och de andra följa den fiktiva styrelsen i Brf Drömkåken. De fick lära sig om juridik, ekonomi och ansvarsfördelning, och hur man lägger upp arbetet både under styrelseåret och mer långsiktigt.

– Jag lärde mig mycket. Styrelsens ansvar, hur arbetet ska skötas, vilka rättigheter styrelse och medlemmar har i brf:en, riktlinjer och sådant runt stadgar och årsstämma. Det var en bra kurs.

Blev ekonomiansvarig

Det mesta i kursen var nytt för Carl. Han upplevde den som omfattande, men att materialet ändå var lätt att ta till sig.

– Filmerna som visade diskussioner i en fiktiv styrelse var pedagogiska och lättsamma.

Till vardags arbetar han som konsult på ett it-företag, nu har Carl tagit sig an rollen som föreningens första ekonomiansvariga.

– Mycket inom ekonomidelen är omfattat av lagkrav. Den aspekten lärde jag mig mycket kring, vilket känns tryggt.

Den webbaserade utbildningen består av sju avsnitt på cirka 10 minuter vardera och avslutas med ett kunskapstest på 30 minuter.

– I och med testet får man en bra check och kan gräva vidare i frågorna man känner sig lite osäker på. Jag har efteråt gått tillbaka och fräschat upp vissa saker och också gått vidare och kollat andra källor, säger Carl.

Om utbildningen

I sju separata avsnitt får du följa den nya styrelsen i bostadsrättsföreningen Drömkåken genom konstituering, diskussioner om årsavgifter, medlemsprövning och mycket annat:

  • Konstituerande möte. Styrelsens formalia, hur styrelseposter fördelas och vad som skiljer en ledamot från en suppleant.
  • Uppdraget. Vilka lagar, regler och principer som bostadsrättsföreningen ska förhålla sig till.
  • Styrelsemöten. Hur man håller effektiva styrelsemöten och vad som krävs för att fatta beslut.
  • Medlemmarna. Överlåtelse, tillträde, avgifter samt ansvarsfördelning mellan förening och medlemmar.
  • Fastighet och ekonomi. Långsiktig planering och ansvar för fastighetens skötsel och ekonomi. Ansvarsfrihet för styrelsen och revisorernas uppdrag.
  • Årsstämman. Årsstämmans formalia, valberedningens mandat och styrelsens uppgifter inför årsstämman.

Utbildningen avslutas med ett kunskapstest. Klarar du testet får du SBC:s och StyrelseAkademiens certifikat i styrelsearbete i bostadsrättsföreningar.

Hela utbildningen inklusive kunskapstestet tar 2–3 timmar att genomföra.

Läs mer om vår webbaserade utbildning i styrelsekunskap – skräddarsydd för bostadsrättsföreningar – eller testa dina kunskaper i vårt styrelsetest.